Comuna Câmpani este situată în depresiunea Beiuşului, de-a lungul "Văii Băiţei", afluent al Crişului Negru. Comuna are în componenţă 5 (cinci) sate: Câmpani (aflat în centru, care îi dă numele), Fânaţe, Sighiştel, Hârseşti şi Valea de Sus. Ultimul sat menţionat a fost inclus comunei noastre în anul 1986, când s-a făcut organizarea administrativ-teritorială a României. Toate satele componente sunt de tip adunat, gospodăriile fiind unele lângă altele, urmând cursul unui râu sau drum. Satele Câmpani şi Fânaţe sunt străbătute de DN 75, care face legătura între reşedinţa judeţului, municipiul Oradea şi oraşele Alba Iulia şi Câmpeni (judeţul Alba).
Comuna Câmpani este aşezată în Lunca Băiţei la o altitudine de 300-400 metri, fiind mărginită la Est de depresiunea Nucetului, la Vest de platoul Lunca Vaşcăului, la Nord de dealurile Sighiştelului iar în Sud de dealurile Sârbeştilor.
Solul comunei are un caracter aluvionar, de luncă superioară, bogat în pietriş, pe o lăţime de 500-600 de metri, propice agriculturii.Restul terenurilor sunt bolovănişuri sau eroziuni profunde provocate de pâraie sau torenţi.
Clima are un caracter temperat-continentală, temperatura medie anuală fiind de 10-10,2 grade Celsius, iar precipitaţiile se încadrează în media anuală pe ţară.
Populaţia comunei, conform ultimului recensământ din 2002 numără 2658 persoane din care 2644 români, 1 maghiar, 8 romi, 1 grec şi 4 moldoveni din Republica Moldova.
Locuitorii se ocupă cu: creşterea animalelor, cultura plantelor, pomicultura. Aceste îndeletniciri nu asigură cele necesare vieţii de zi cu zi, motiv pentru care, mare parte din populaţie este angajată la societăţile European Drinks, European Food din Ştei, Rieni şi Sudrigiu, alţii sunt angajaţii E.M.Bihor sau diferitelor societăţi private din zonă.
Potenţialul turistic al comunei este important. Sunt cunoscute în întreg judeţul şi chiar în ţară peşterile din Valea Sighiştelului îndeosebi, dar şi cele din satul Fânaţe. pe păşunea montană a comunei s-a construit staţiunea turistică a sporturilor de iarnă Vârtop (lânga Arieşeni). Biserica veche din lemn din satul Fânaţe datând din secolul XVIII este declarată monument istoric. Martirilor neamului ucişi în 1919 în satul Sighiştel, le-a fost înălţat un monument, în centrul satului.
Comuna noastră este înfrăţită din anul 2003 cu localitatea Saint Jean en Royans din Franţa, legăturile strânse şi permanente fiind realizate de asociaţia non-guvernamentală "Europrietenia" care sprijină şcoala în toate acţiunile sale. Comuna Câmpani este compusă din următoarele sate: Sighiştel, Fânaţe, Valea de Sus, Hârseşti şi Câmpani. În localitatea Câmpani, datorită faptului că se întinde pe o distanţă de aproximativ 3 kilometri de-a lungul drumului naţional DN 75 există două unităţi şcolare, una cu clasele I-IV în Câmpani de Jos şi cealaltă cu clasele I-VIII în Câmpani de Sus.
Şcoala cu clasele I-VIII din Câmpani de Sus este situată în centrul comunei la o distanţă de aproximativ 2 kilometri de satele Sighiştel, Fânaţe şi Câmpani de Jos. Aceasta funcţionează cu un efectiv de 63 de elevi din care 12 elevi învaţă în clasele I-IV în regim simultan. Şi în celelalte şcoli subordonate elevii învaţă în regim simultan având câte un post de învăţătoare în fiecare unitate şcolară. Şcoala cu clasele I-IV Fânaţe are un efectiv de 15 elevi, la Sighiştel sunt 8 elevi, la Câmpani de Jos sunt 12 elevi iar la Valea de Sus sunt 5 elevi.
Comuna Câmpani este situată la poalele munţilor Apuseni şi are 2658 locuitori a căror ocupaţie de bază este agricultura, ea însă fiind practicată la scară redusă datorită întinderii mici a terenurilor cultivabile. Populaţia comunei este într-o uşoară descreştere din cauza natalităţii reduse şi a migrării tinerilor spre ţările occidentale. În anii trecuţi activitatea minieră a fost foarte dezvoltată, în zonă fiind active mine de uraniu, molibden, cupru şi alte metale, în această activitate fiind implicaţi o mare parte a locuitorilor comunei.
Actualmente industria mineritului este în restructurare dar şomajul s-a menţinut la cote minime datorită altor companii care îşi desfăşoară activitatea în regiune. printre acestea cele mai importante sunt S.C. European Drinks S.A. şi S.C. European Food S.A. care au creat peste 3000 locuri de muncă şi unele ateliere de confecţii, respectiv încălţăminte.
Viaţa economică a comunei este în dezvoltare, numărul societăţilor comerciale este în creştere, Zona are un bun potenţial turistic, în comună existând pensiuni agroturistice şi zone cu potenţial ridicat cum ar fi Valea Sighiştelului care face parte din Parcul Naţional Apuseni, având aproximativ 160 de peşteri şi satul de vacanţă Vârtop, care devine cea mai importantă staţiune turistică de iarnă din vestul ţăii datorită frumuseţii zonei şi a pârtiilor de ski existente.
Dintre nevoile comunitare nesatisfăcute, cea mai acută este nevoia de cultură, în zonă neexistând cinematograf, sală de spectacole, iar cel mai apropiat teatru aflându-se la aproape 100 de kilometri distanţă. Tinerii din zonă nu au posibilitatea de a urma un curs de dans sau artă dramatică, posibilităţile de a accesa internetul sunt limitate din morive financiare, puţine familii având posibilitatea de a achiziţiona un calculator. Pe raza comunei nu sunt conflicte interetnice, populaţia fiind majoritatea de naţionalitate română.
În comună există o organizaţie non-profit numită "Asociaţia Europrietenia" care se implică activ în viaţa comunităţii. Prin intermediul acesteia s-a realizat în anul 2002 înfrăţirea oficială dintre comuna Câmpani şi localitatea franceză Saint Jean en Royans. Şcoala a avut un rol important în acţiunile desfăşurate de asociaţie materializate prin: participarea elevilor şi profesorilor la serbările organizate cu ocazia venirii oaspeţilor francezi, găzduirea prietenilor francezi şi participarea la excursiile organizate de asociaţie în Franţa, implicarea la acţiunile anuale de ecologizare a Văii Sighiştelului.
Principalele resurse ale comunei sunt: fondul funciar (pământ slab calitativ, categoria IV-VI) şi cele forestiere. Din aceste resurse, în condiţiile de astăzi, nu se mai poate trăi, motiv pentru care o mare parte din populaţia activă desfăşoară activităţi la E.M.B. (în curs de trecere în conservare), grupul de firme T.G.I. care îşi desfăşoară activitatea în Ştei, Rieni şi Sudrigiu şi în alte unităţi prestatoare de servicii.
Cu foarte mici excepţii, câştigurile salariale lunare se încadrează între cele medii şi mici pe economie. Rata şomajului la nivelul comunei este relativ mică din două motive: datorită natalităţii scăzute, în ultimii 16-17 ani a avut loc un proces de îmbătrânire a populaţiei, care în majoritate sunt pensionari. În plus societăţile din Ştei, Rieni şi Sudrigiu au absorbit şi absorb o mare parte din forţa de muncă tânără. Sărăcie există dar la cote relativ mici, din rândul săracilor făcând parte cei cărora nu le place munca sau persoanele cu handicap.
Comuna este racordată la televiziunea prin cablu şi dispune de o centrală telefonică digitală, ceea ce permite racordarea facilă la reţeaua de internet.
Costume populare tradiționale
(click pe foto pentru imagine mărită)